Skoči na glavno vsebino

Osnovna šola Vavta vas se je v letošnjem šolskem letu prvič pridružila mednarodnemu projektu Krokus. Gre za mednarodni projekt, ki je nastal na Irskem na pobudo združenja HETI (Holocaust Education Ireland) leta 2005. Projekt poteka v dvanajstih evropskih državah. V Sloveniji ga vodi Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor.

Projekt Krokus je namenjen šolarjem in mladostnikom, starim nad 10 let. Podarja jim čebulice rumenih žafranov – krokusov, da jih posadijo v spomin na 1,5 milijona judovskih otrok, ki so umrli v holokavstu, in v spomin na tisoče drugih otrok, ki so bili žrtve nacističnih grozot. S projektom želimo opozoriti predvsem na nevarnost predsodkov, vseh vrst diskriminacije, rasizma in ksenofobije ter na njihove posledice. 

S projektom smo pričeli v mesecu oktobru, ko smo načrtovali dejavnosti in se seznanili s cilji projekta. Vključeni so posamezni učenci od 6. do 9. razreda v okviru zgodovinsko-geografskega krožka. Čebulice žafranov pa smo posadili v četrtek, 9. 11. 2023. Pri oblikovanju gredice in zasaditvi čebulic žafranov nam je bila v veliko pomoč gospa Marija Kuletić, ki v naši šoli skrbi za cvetlične gredice in vse cvetje. Naslednje jutro jih je dobro namočil dež. Spomladi bodo žafrani zacveteli. Njihovi rumeni cvetovi pa nas bodo spominjali na rumene Davidove zvezde, katere so morali Judje pod prisilo nositi pod nacistično oblastjo. Žafran marsikje zacveti že v času mednarodnega dneva spomina na žrtve holokavsta (27. januarja).

Ob sajenju čebulic so učenci razmišljali tudi o trenutni situaciji in trpljenju otrok v vojaških spopadih na območju Bližnjega vzhoda. Bili so si enotni, da se v današnjem času ne bi smele dogajati takšne grozote in kršenje otrokovih pravic.

Utrinki v galeriji.

 

Vodja projekta: Metka Starešinič

Related Images:

Dostopnost