Skoči na glavno vsebino

V šolskem letu 2022/23 praznuje naša šola 35 – letnico prizidka, ki je učencem in učiteljem močno olajšal šolsko delo in prinesel veliko veselja. Do takrat je namreč potekal dvoizmenski pouk v dopoldanskem in popoldanskem času  v starem delu šole iz leta 1908 in prizidku iz šolskega leta 1963/64. Prostorska stiska je bila zelo velika, število učencev pa je izleta v leto naraščalo. OŠ Vavta vas je nujno potrebovala velik, nov prizidek, ki bi moderniziral pouk in olajšal delo učencem in učiteljem.

25. marca 1984 je v občini Novo mesto potekal referendum, na katerem so se odločili za samoprispevek za gradnjo šol. V tem programu je bila tudi naša osnovna šola v Vavti vasi, ki naj bi dobila 12 novih učilnic, 8 kabinetov, jedilnico, kuhinjo, večnamensko dvorano z odrom – današnjo jedilnico in obnovo starega dela šole. Začetek gradnje novega prizidka je bil predviden v letu 1986. Pogodba je bila sklenjena z GIP Pionir iz Novega mesta. Prva gradbena dela ob stari šoli so stekla 1. aprila 1986. Leta 1987 je bil dograjen prizidek s 13 učilnicami in upravnimi prostori. Slovesna otvoritev in preimenovanje šole v OŠ Jožice Venturini sta bila 20. novembra 1987. Dokončna preselitev učiteljev in učencev v nove prostore je potekala do 4. januarja 1988. Veselje učencev in učiteljev ob preselitvi v novo šolo je bilo neizmerno, saj je že takrat šola štela 380 učencev. Predvsem pa so se razveselili novih prostorov za izvajanje interesnih dejavnosti, ki jih zaradi dvoizmenskega pouka in prostorske stiske učitelji niso mogli izvajati.

V letošnjem šolskem letu šteje šola 386 učencev, vse več je tudi otrok v vrtcu Krkine lučke, ki je del OŠ Vavta vas. Tako da imamo tudi v sedanjosti precej težav zaradi pomanjkanja učilnic in kabinetov za dodatno delo z učenci. Prostorska stiska je velika. Vsi se veselimo novega vrtca, ki bo zrasel ob šoli, to pa bo šoli prineslo dodatne dragocene prostore za pouk v starem delu šole. In ravno v dneh, ko smo obeležili 35 – letnico otvoritve prizidka, smo v OŠ Vavta otvorili še novo učilnico na prostem z vrtnimi utami s streho. Ker si želimo, da bi nam dolgo služila, jo bomo uporabljali odgovorno in spoštljivo.

Nekaj utrinkov gradnje prizidka si lahko ogledate v galeriji.

 

Zapisala: Metka Starešinič

Vir: Šolske kronike in publikacije OŠ Vavta vas

Fotografije: Šolski arhiv OŠ Vavta vas

Related Images:

Dostopnost